Priče naših studenata

IRMA RAČIĆ, BACHELOR PRIMIJENJENE HEMIJE, danas zaposlena na Ludwig – Maximilian Univerzitetu u Münchenu

Moje ime je Irma Račić i svoju diplomu sam stekla na Prirodno – matematičkom fakultetu u Tuzli. Po struci sam Bachelor primijenjene hemije i trenutno sam zaposlena na Ludwig – Maximilian Univerzitetu u Münchenu. Ono što mogu da kažem vezano za moje studije, samo su riječi hvale. I zaista, svi koji me poznaju znaju da je to istina. Nikada nisam ni sanjala da će kroz moje studije profesori, asistenti i ostalo naučno-nastavno osoblje biti moja podrška, savjetnici, moji prijatelji i na tome sam im neizmjerno zahvalna. Ono sto sam ja doživjela studirajući hemiju je neopisivo. Danas, u našoj domovini je jako teško uskladiti ljubav prema nekoj profesiji i mogućnost pronalaska posla, ali s hemijom se to itekako može. Mnogo mojih kolegica i kolega sada već rade u firmama raznih profila u Bosni i Hercegovini, neki su upisali master studije u EU, a neki su i svoj posao pronašli u EU, što je samo pokazatelj validnosti naše diplome.
Studirati hemiju velika je privilegija u društvu koje žudi za svime sto je moderno,a svakako izostavlja osnovu svega. Hemija je ta osnova. Hemija je sve sto vidimo oko sebe, mi smo kompleks hemijskih reakcija. Zahvaljujući studiranju ove fundamentalne nauke pronašla sam odgovore na pitanja koja su me uvijek zanimala. Studirati hemiju na Priodno-matematičkom fakultetu za mene je bila privilegija. Mnogo je tu bilo teorije, prakse i laboratorijskih vježbi iz kojih sam mnogo toga naučila, te na kraju dobila kartu za bolje sutra. Jer kad si hemičar, možeš sve sto poželiš i znaš odgovore na ona najsitnija pitanja o skladu ovog Univerzuma.

INELA NUHANOVIĆ,
MAGISTAR PRIMIJENJENE HEMIJE

Moje ime je Inela Nuhanović. Nakon završene srednje škole često sam mogla čuti o Prirodno-matematičkom fakultetu kao o fakultetu sa dobrim obrazovnim sistemom i mnogim mogućnostima nakon završetka, te sam negdje duboko u sebi osjetila potrebu da upravo studiram Hemiju. Kako se javila moja želja tako se otvorila i prilika da se upišem. Nisam se dugo predomišljala, prijavila sam se i započela jednu od najboljih životnih avantura.
Na PMF-u odsjek za Hemiju sam stekla zvanje Bachelor hemije. Završetak ovog studija mi je dalo mogućnosti da radim u odgojno-obrazovnim ustanovama: “Gimnazija Lukavac”, “Richmond Park International School Tuzla”, gdje sam usavršila engleski jezik, putovala na različite destinacije, učestvovala na različitim naučno-istraživačkim aktivnostima.
Studirajući Hemiju, susrela sam se sa mnogo praktičnih iskustava što mi je pomoglo pri daljem razvoju mog profesionalnog usmjerenja. Na PMF-u odsjek za Hemiju završila sam i drugi ciklus studija i stekla zvanje Magistar primjenjene hemije. Nakon toga radila sam kao asistent-spoljni saradnik na užoj naučnoj oblasti Opšta i neorganska hemija.
Odsjek za Hemiju je izvrsna prilika studentima da upoznaju suštinu hemije, njene ljepote i da rade sa vrhunskim profesorima koji su dali sve od sebe da me nauče i pokažu na kojem nivou hemija kao nauka može biti. Zato bih preporučila svima da se upišu na Prirodno-matematički fakultet, odsjek Hemija i iskoriste priliku da se upuste u nova iskustva i avanture, daleko od uobičajene svakodnevnice.

NUSRETA HASIĆ, MAGISTAR PRIMIJENJENE HEMIJE

Moje ime je Nusreta Hasić.
Zvanje magistra primijenjene hemije stekla sam na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Tuzli, odsjek hemija.
Kao zaljubljenik u prirodne nauke, nakon završene gimnazije, bez dvojbe sam izabrala PMF i poziv hemičara za svoje buduće zanimanje.
Tokom I i II ciklusa studija učila sam od stručnih i izuzetno susretljivih profesora i asistenta, te sam i sama dobila priliku da postanem asistent-spoljni saradnik i da na taj način svoje stečeno znanje prenesem mlađim kolegama. Predavanja i laboratorijske vježbe zastupljene u ovom studijskom programu omogućuju studentima odlično razumijevanje hemijskih reakcija, spojeva i dr., time potvrđujući da je hemija divna i zanimljiva nauka vrijedna studiranja.

Više uspješnih priča naših svršenih studenata pogledajte na linku: https://www.facebook.com/sohemija